Tłuszcz nasycony odwraca objawy stanu przedcukrzycowego

23 lipca 2015, 10:25

Badania krwi delfinów wykazały, że jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych - kwas heptadekanowy (margarynowy) - może u ludzi odwrócić stan przedcukrzycowy.



Rozpowszechnione chemikalia zwiększają ryzyko nowotworów

23 lipca 2015, 09:50

Rozpowszechnione w środowisku związki chemiczne, które są uznawane za bezpieczne w niewielkich dawkach, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów. Do takich wniosków doszła grupa 200 naukowców z 28 krajów. Uczeni prowadzili przez trzy lata badania nad 85 popularnymi związkami chemicznymi, które nie są uznawane za rakotwórcze


Gen p53 i DNA

Z wiekiem tracimy ochronę przeciwnowotworową

21 lipca 2015, 05:19

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) odkryli, że w nabłonku ilość chroniącej przed nowotworami proteiny p53 zmniejsza się wraz z wiekiem. Wspomniana proteina bierze udział w naprawie DNA i regulowaniu cyklu życiowego komórek. Już wcześniejsze badania wykazały, że p53 akumuluje się w olbrzymich ilościach w fibroblastach, gdy się one starzeją i przestają się dzielić. To zatrzymanie podziału zapobiega niekontrolowanemu rozrostowi guza.


Ceramidaza - enzym, który zwiększa insulinowrażliwość

17 lipca 2015, 12:13

U myszy z cukrzycą zwiększenie poziomu enzymu zwanego ceramidazą przywraca normalną wrażliwość na insulinę.


Zsyntetyzowali superzabójcę komórek nowotworowych

14 lipca 2015, 11:19

Zespół chemików z Rice University poinformował o zsyntetyzowaniu molekuły zwanej z angielska shishijimicin A. To potencjalnie bardzo silny lek przeciwnowotworowy.


Enzym współpracuje z karnityną, by zwiększyć tolerancję na wysiłek

8 lipca 2015, 11:01

Naukowcy przybliżyli się do ustalenia, w jaki sposób zoptymalizować wpływ enzymu z macierzy mitochondriów mięśni szkieletowych - acetylotransferazy karnitynowej (ang. carnitine acetyltransferase, CAT) - by zwiększyć osobniczą tolerancję na wysiłek fizyczny.


Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka

6 lipca 2015, 10:56

Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.


Skrzela nie do oddychania, ale regulowania pH

6 lipca 2015, 09:17

Pierwotnie rybie skrzela wyewoluowały nie do oddychania, lecz by równoważyć pH organizmu.


Słodzone napoje odpowiadają za tysiące zgonów rocznie

1 lipca 2015, 11:27

Słodzone napoje odpowiadają za 184 tys. zgonów na świecie rocznie.


Terapia w środowisku wirtualnym zmniejsza pociąg do alkoholu

24 czerwca 2015, 11:50

Rzeczywistość wirtualną można wykorzystać w terapii alkoholizmu. Małe studium z udziałem 12 osób wykazało, że zmniejsza ona chęć sięgnięcia po alkohol.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy